Nieuws

Op deze pagina vindt u korte berichten met de laatste ontwikkelingen rondom stalen bruggen.

Themamiddag Onderzoek met Impact

Op dinsdag 31 oktober organiseert Platform Stalen Bruggen een themamiddag met als onderwerp 'Onderzoek met Impact'. 

 

Verschillende sprekers geven een overzicht van de onderzoeken die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden op bestaande stalen bruggen. Zij bieden een perspectief wat de resultaten van deze onderzoeken betekenen voor de beoordeling en monitoring van bestaande en nieuw te bouwen stalen bruggen. Tijdens de themamiddag wordt o.a. ingegaan op hangerkrachtmetingen, betrouwbaarheidsanalyses en klinknagelonderzoek. De middag eindigt met een presentatie over de herberekeningen van de Suurhoffbrug door ProRail en Arup.

 

De themamiddag is op 31 oktober van 12.30 tot 18.00, en zal plaatsvinden bij Lijm & Cultuur in Delft. Deelname is gratis.

 

Het programma is als volgt:

12.30

Inloop met koffie en thee 

Lijm & Cultuur
Rotterdamseweg 272
Delft

13.00

Welkomstwoord

Marko Pavlovic
(TU Delft)

13.15

Aanleiding van themamiddag en projectoverzicht

Frank van Dooren en Bas Wijnbeld (beiden Rijkwaterstaat)

13.45

Onderzoek naar hangerkrachtmetingen

Stefan Verdenius (TNO)

14.05

Pauze

 

14.30

Betrouwbaarheidsanalyse van bestaande kunstwerken

Raphaël Steenbergen (TNO)

14.50

Klinknagelonderzoek

Caroline den Besten (Rijkswaterstaat)

15.10

Orthotrope rijdekken

Jorrit Rodenburg (TNO)

15.30

Pauze

 

15.55

Onderzoek naar windbelastingen

Okke Bronkhorst (TNO)

16.15

Suurhoffbrug

Ron van der Zwan (ProRail) en Maarten Rikken (Arup)

17.00

Borrel

 

 

Enthousiast geworden?

Deelname aan de themamiddag is gratis. Aanmelden kan via de website van Bouwen met Staal. Kunt u onverhoopt toch niet aanwezig zijn? Meld u dan af via een e-mail naar secretariaat@bouwenmetstaal.nl.

Lunchlezing | Nabehandeling lassen

Op dinsdag 4 juli is een lunchlezing gegeven door professor Mohammad Al-Emrani (Chalmers University of Technology). Hierin heeft hij verteld over de nabehandeling van lassen met High Frequency Mechanical Impact (HFMI), de vermoeiingsprestaties van gelaste details die met deze techniek zijn behandeld, en een aantal recente ervaringen met deze techniek in Zweden zijn gedeeld. De lezing gemist? Kijk het nu terug via Webinar lunchlezing Nabehandeling van lassen met HFMI - YouTube

Excursie renovatie Haringvlietbrug 14 juni 2023

Op woensdag 14 juni 2023 organiseert Bouwen met Staal in samenwerking met Platform Stalen Bruggen een excursie naar de fabriekshal van Hollandia waar het nieuwe val van de Haringvlietbrug ligt. Een unieke kans om deze van dichtbij te zien! Het programma ziet er als volgt uit: 

15:00   Ontvangst in de grote fabriekshal van Hollandia, Krimpen aan den IJssel

15:15   Welkom • Frank Maatje (directeur, Bouwen met Staal)

            Werken aan de infra van de toekomst • Diederik van Rijn (directeur, Hollandia Infra)

15:45   Het project renovatie Haringvliet brug

            · Opdracht • Arthur Tameling (projectmanager GPO, Rijkswaterstaat)

            · Ontwerp • Jaco Reusink (projectmanager en raadgevend ingenieur, Ingenieursbureau Gemeente Rotterdam)

            · Uitvoering •  Patrick Bos (projectmanager, Hollandia Infra)

17:00    Rondleiding langs en over het val

18:00    Borrel met een hapje

20:00    Afsluiting

 

Enthousiast geworden?

Deelname aan de excursie is gratis. Aanmelden kan via de website van Bouwen met Staal. Kunt u onverhoopt toch niet aanwezig zijn? Meld u dan af via een e-mail naar secretariaat@bouwenmetstaal.nl. Zonder afmelding is Bouwen met Staal genoodzaakt € 70,00 (excl. BTW) annuleringskosten in rekening te brengen.

Podcastreeks 2023

In maart zijn we begonnen met een nieuwe podcast reeks! Er staan nu al drie podcasts online:

 

In de eerste podcast spreken wij met Wouter van Schelt, manager van het onderzoeksprogramma Vervanging en Renovatie bij Rijkswaterstaat. Hij vertelt over de V&R opgave en wat er binnen het onderzoeksprogramma aan gedaan word. 

 

In de tweede podcast spreken wij met Paul Snellen, adviseur staal werktuigbouw bij Rijkswaterstaat. Paul gaat in het beweegbare deel van de Haringvlietbrug, waarom deze gerenoveerd moet worden en wat er precies gaat gebeuren tijdens dit renovatietraject.

 

In de derde podcast spreken wij met Jaco Reusink (Ingenieursbureau Gemeente Rotterdam) en Frank van Dooren (Rijkswaterstaat) over de samenwerking tussen IBR en RWS bij grote projecten zoals de Van Brienenoordbrug, en over de lessen die zij vanuit de herberekeningen meenemen naar toekomstige projecten. 

 

 

Deze en al onze vorige podcasts zijn terug te luisteren via deze link, veel luister plezier!

Aankondiging Lezing 15 december 2022: Bulbs versus troggen

Op donderdag 15 december van 12.30-14.00 zullen Jan Hiddingh (Provincie Groningen), Bert Hesselink en Ernst Klamer (Royal HaskoningDHV) een presentatie geven met als titel "bulbs versus troggen". Deze presentatie wordt gegeven naar aanleiding van recente publicatie in het vakblad Bouwen met Staal. Meer informatie volgt binnenkort. 

Kijk nu de lunchlezing van 30 juni terug!

De lunchlezing van vorige maand is nu online terug te kijken! Janwillem Breider van Arup geeft toelichting over de tijdelijke versterking van de tuikabels bij de Galecopperbrug. Hierbij bespreekt hij onder andere het ontwerp, de uitvoering en de monitoring die hierbij aan te pas is gekomen.

De lunchlezing is terug te kijken via deze link!

Lunchlezing | Tijdelijke versterking Galecopperbrug

De tuikabels van de Galecopperbrug zijn tijdelijk versterkt voorafgaand aan de kabelvervanging die gepland staat voor 2023. Janwillem Breider van Arup geeft een toelichting op de tijdelijke versterking waarbij alle aspecten (waaronder ontwerp, uitvoering en monitoring) aan het licht komen. Zijn presentatie duurt circa 1 tot 1.5 uur en heeft ruimte voor vragen na afloop.

 

Datum: donderdag 30 juni 2022

Tijd: van 12:30 tot circa 13:30-14:00. 

Locatie: online via teams

Kosten: geen

Aanmelden kan via Bouwen met Staal, via deze link: Lunchwebinar Tijdelijke versterking Galecopperbrug | Bouwen met staal

Masterclass Meten en Monitoren 18 mei 2022

Meten en monitoren van stalen bruggen

Op 18 mei 2022 organiseren Rijkswaterstaat en TNO vanuit het Platform Stalen Bruggen in samenwerking met Bouwen met Staal de masterclass over het onderwerp ‘Meten en monitoren van stalen bruggen’. Tijdens de masterclass wordt ingegaan op de verschillende meet- en monitoringstechnieken die toegepast kunnen worden op stalen bruggen, en hoe de data die hieruit voortkomt gebruikt kan worden. 

 

Docenten Dr. Ir. Sjors van Es, Dr. Ir. Adri Vervuurt, Prof. Dr. Ir. Johan Maljaars en Ir. Stefan Verdenius (allen TNO) geven tijdens deze masterclass presentaties en bespreken ervaringen uit de praktijk.

Update: De presentatie van Prof. Dr. Ir. Johan Maljaars wordt overgenomen door Caroline den Besten (RWS) en Stefan Verdenius (TNO) in verband met uitval door ziekte.

 

Inhoud

 Tijdens de masterclass komen de volgende onderwerpen aan de orde:

 • Inleiding
  Waarom meten en monitoren, algemene zaken om bewust van te zijn voorafgaande aan metingen. Verschillende soorten meet- en monitoringstechnieken, de toepassing van deze meettechnieken en de daarbij behorende aandachtspunten komen aan bod. 
 • Modelvalidatie 
  Besproken wordt hoe de data resulterend uit de metingen te verwerken, voor- en nadelen van de verschillende methoden en aandachtspunten waar op te letten bij deze methoden van verwerken van de data.
 • Bepalen ULS/FLS belasting 
  Hoe om te gaan met meetgegevens, hoe op basis van meetgegevens een uitspraak te kunnen doen over de uiterste grenstoestanden of vermoeiingsspectra.
 • Scheurdetectie/inspectie 
  Hoe bepaal je de staat van een onderdeel, wat voor verschillende scheurinspectietechnieken zijn er, en wat zijn de huidige ontwikkelingen hierin.

 

Meer informatie is te vinden op: Masterclass Meten en monitoren | Bouwen met staal. Hier kunt u zich ook aanmelden!

 

Datum: 18-05-2022

Tijd: 13.00-20.00u

Locatie: TU Delft, Faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen, Collegezaal A

Kosten: Voor bedrijfsleden van Bouwen met Staal bedragen de kosten €450,- (excl. btw) per persoon. Bent u geen bedrijfslid van Bouwen met Staal dan zijn de kosten €500,- (excl. btw) per persoon.

Dit bedrag is inclusief lesmateriaal voor de masterclass, koffie/ thee/ fris en een maaltijd.

Kijk nu de themasessies van maart terug!

Afgelopen maand zijn drie themasessies georganiseerd met als onderwerp 'drieluik bruggen'. Tijdens deze sessies zijn presentaties gegeven over drie verschillende bruggen waar bij elk een andere techniek is toegelicht. De eerste twee themasessies zijn nu online terug te kijken op het YouTube kanaal van Bouwen met Staal, te vinden via de onderstaande links. De derde themasessie komt later deze week online.

 

De eerste themasessie over de Galecopperbrug door Ostar Joostensz (RWS), Mark Verberkt (RWS) en Stefan Verdenius (TNO) is terug te kijken via deze link.

De tweede themasessie over de Suurhoffbrug door Maarten Rikken (Arup) en Caroline den Besten (RWS) is terug te kijken via deze link.

De derde themasessie over de IJsselbrug door Frank van Dooren (RWS), Ernst Klamer (Royal HaskoningDHV), Monica Nicoreac (RWS) en Arnold de Groot (Hollandia) is terug te kijken via deze link!

 

 

Themasessies in maart

De themasessies hebben dit jaar als onderwerp 'drieluik bruggen'. Er zullen drie bruggen en drie verschillende technieken worden toegelicht. De data van de sessies zijn:

8 maart 12.30-14.00 Galecopperbrug

Technisch advies bij instandhouding 

Ostar Joostensz (RWS), Mark Verberkt (RWS), Stefan Verdenius (TNO)

15 maart 12.30-14.00 Suurhoffbrug

Basculebrugversterking en instandhouding

Maarten Rikken (Arup)

24 maart 12.30-14.00 IJsselbrug

Herberekening, versterkingsontwerp en uitvoering

Frank van Dooren (RWS), Ernst Klamer (Royal HaskoningDHV), Monica Nicoreac (RWS), Arnold de Groot (Hollandia)

 

De voorzitter van deze themasessies is Milan Veljkovic, Professor Steel & Composite Structures TU Delft


Als voorbereiding op deze themasessie raden wij u aan om naar onze derde podcast te luisteren (zie hieronder!)
Inschrijven voor deze gratis sessies kan via de website van Bouwen met Staal

Podcast reeks 'Analyse van bestaande staalconstructies'

Podcast 1: Quickscan

In de eerste podcast worden Bruce Jadi van Rijkswaterstaat en Arjen Steenbrink van Movares geïnterviewd over de Quickscan (QS) voor vaste stalen bruggen. Het doel van de QS is om te prioriteren in bruggen die moeten worden herberekend. In deze podcast wordt onder andere uitgelegd hoe de QS er uit ziet, wat er nodig is om de QS in te vullen en waar de benodigde informatie vandaan komt. 

Podcast 2: Herberekening Brug Grave

In de tweede podcast worden Özge Kiliç van Rijkswaterstaat en Walter Langedijk van Iv-Infra geïnterviewd over het herberekeningsproces en specifiek het herberekeningstraject van brug Grave. Zij vertellen over de aanleiding van de herberekening, over het gebruik van modellen en over het werk wat uiteindelijk opgeleverd wordt. Interessant voor tijdens een korte pauze!

Podcast 3: Beoordeling herberekening IJsselbrug

In de derde podcast worden Ernst Klamer van Royal HaskoningDHV en Sjors van Es van TNO geïnterviewd over de beoordeling en advisering tijdens de herberekeningen van de IJsselbrug. Aan deze brug zijn ook metingen gedaan. Er wordt uitvoerig gesproken over het doel van de metingen en de resultaten.

 

Beluister de podcasts via SoundCloud: Stream Platform Stalen Bruggen | Listen to podcast episodes online for free on SoundCloud

Masterclass Vermoeiing 26 januari 2022

Vermoeiing van stalen bruggen: analyse en achtergrond

Op 26 januari 2022 organiseren Rijkswaterstaat en TNO vanuit het Platform Stalen Bruggen in samenwerking met Bouwen met Staal de masterclass over het onderwerp ‘Vermoeiing van stalen bruggen’. Tijdens de masterclass wordt ingegaan op de berekeningsmethoden en achtergronden van vermoeiing van orthotrope rijdekken en hoofddraagconstructies van stalen bruggen. Er is speciale aandacht voor de aanpassingen in de regelgeving die afgelopen jaren zijn doorgevoerd en ook komend jaar zullen worden geïmplementeerd (NEN 8703, NEN EN 1993, prTS 1993-1-901). 

Docenten Prof. Dr. Ir. Johan Maljaars, Dr. Ir. Richard Pijpers, Ir. Stefan Verdenius en Ir. Sjoerd Hengeveld (allen TNO) geven tijdens deze masterclass presentaties en praktische (reken-)voorbeelden.

Inhoud

Tijdens de masterclass komen de volgende onderwerpen aan de orde:

 • Inleiding
  Vermoeiingsschade in de praktijk, achtergrond van S-N curven, berekeningen met S-N curven.
 • Analyse nieuwbouw constructies
  De wijzigingen in de nieuwe Eurocode, EN1993-1-9.
 • Analyse bestaande constructies
  De basisbeginselen van breukmechanica, restlevensduur na inspecties, voorbeelden van berekeningen en toepassingen.
 • Spanningsanalyse
  Bepalen relevante spanningen en krachten, nominale vs. hot-spot spanningen, eindige-elementenmodellen met staafelementen, schaalelementen en volume-elementen.
 • Orthotrope rijdekken
  Classificaties van details in orthotrope rijdekken, ontwerp en berekening van orthotrope rijdekken voor nieuwe bruggen en voor vervanging van bestaande bruggen.

 

Meer informatie is te vinden op: Masterclass Vermoeiing | Bouwen met staal. Hier kunt u zich ook aanmelden!

 

Datum: 26-01-2022

Tijd: 13.00-20.00u

Locatie: TU Delft, Faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen, Collegezaal E

Het is ook mogelijk om de Masterclass online bij te wonen

THEMASESSIES RENOVATIE VAN BRIENENOORDBRUGGEN 2021

 

Op 26 januari heeft de eerste online themasessie plaatsgevonden van de serie van drie webinars over de renovatie van de Van Brienenoordbruggen!

Deze eerste webinar is terug te kijken op: Themasessie Platform Stalen Bruggen nr. 1: Introductie en context - YouTube

 

De tweede webinar, met als thema "Meten en monitoren", heeft plaatsgevonden op donderdag 4 maart 2021. 

Themasessie Platform Stalen Bruggen nr. 2: Meten en monitoren - YouTube

 

De derde webinar, met als thema "Uitwisseling bruggen en ontwerp" heeft plaatsgevonden op dinsdag 6 april 2021

Themasessie Platform Stalen Bruggen nr. 3: Uitwisseling bruggen en ontwerp - YouTube

Ook meer informatie is te vinden op: Themasessies Van Brienenoordbruggen | Bouwen met staal

 

THEMAMIDDAG RENOVATIE VAN STALEN BRUGGEN 2016

Verhardingen op stalen bruggen

 

Datum: Dinsdag 8 november 2016, 13.00 - 18.00 uur

Locatie: TU Delft, Faculteit Civiele Techniek, Collegezaal B, Stevinweg 1, 2628 CN Delft
 

Aanmelden: http://www.bouwenmetstaal.nl/evenementen/themamiddag-renovatie-van-stalen-bruggen/

 

Programma

 

13:00 uur: Inloop en registratie

 

13:30 uur: Welkomstwoord

Dr. M.H. (Henk) Kolstein, TU Delft, faculteit CiTG

 

13:40 uur: Aanleiding Themamiddag

 

13:50 uur: Asfalt op stalen bruggen

Prof. dr. ir. S.M.J.G. (Sandra) Erkens, Rijkswaterstaat en TU Delft, faculteit CiTG

 

Onderzoek is gedaan over het beoordelen van asfaltconstructies voor stalen bruggen. Die bestaan uit een membraan, gietasfalt (maakt het dek waterdicht), membraan en dan ZOAB. Dit is nodig op plekken waar geluid een probleem is, omdat er met HSB dekken niet aan de geluidseisen wordt voldaan. Er was geen ontwerp- en beoordelingsmethode en in dit onderzoek is die ontwikkeld voor debonding van de membranen.

 

14:20 uur: Pauze

 

14:50 uur: Het aanbrengen van HSB als overlaging van een stalen brugdek is een uitdaging

Ir. N.B. (Niels) Willemsen, Royal HaskoningDHV

 

Op de Brug bij Ewijk (Tacitusbrug) is net hogesterktebeton aangebracht als overlaging van het stalen brugdek. Er is weer een stap verder gezet in de doorontwikkeling van het toepassen van HSB op brugdekken. U wordt meegenomen in het succesvol uitvoeren van HSB en de weg er naar toe.

 

15:20 uur: Strengthening of orthotropic steel decks using UHPC-concrete

“Research project for additional at least 50 years in service”

Prof. dr. ir . H. (Harald) Unterweger, TU Graz, Austria

 

Steel orthotropic bridge decks for slender and long spanned girder bridges were frequently built in the 60ties and 70ties of the last century in the German-speaking countries. In the design of such bridge decks only the ultimate load carrying capacity was considered, without fatigue aspects. Due to the dramatic increase of heavy traffic in the European road network, sometimes the calculated remaining fatigue life is exhausted, after only 50 years of service life.

In the presentation the relevant results of a research project are presented, with the challenging aim to increase the service life of such orthotropic bridge decks to at least 50 years after strengthening. The research activities were based on a very slender orthotropic deck, with slenderness of the deck plate of eLR/t = 36. On the one hand numerical studies were done for the strengthening solution with an UHPC-concrete layer. Based on these studies full scale tests on an orthotropic deck specimen were done, including overload effects (increased axle loads) and severe temperature effects (simulation of a cold rain event on a very hot summer day) to stimulate concrete cracking.

The full scale tests together with the numerical studies showed very good results with regard to remaining fatigue life. Therefore in the near future a prototype application on an Austrian highway bridge is intended.

 

16:00 uur: Pauze

 

16:30 uur: Geluid van beweegbare verkeersbruggen – Analyse en maatregelen

Ir. M.G. (Michael) Dittrich, TNO

 

Potentiele geluidhinder is een aandachtspunt bij vervanging of nieuwbouw van beweegbare verkeersbruggen. Verschillende geluidbronnen kunnen een rol spelen, waaronder laagfrequent geluid van val, rolgeluid op het brugdek en geluid van voegen. Analyse en maatregelen zullen worden besproken aan de hand van twee voorbeelden, de Schinkelbrug aan de A10 en de brug Leidsche Rijn aan de A44.

 

17:15 uur: Afsluiting en Borrel

MASTERCLASS 2016

Plooistabiliteit voor stalen bruggen

Vanuit het Platform Stalen Bruggen organiseren Rijkswaterstaat en TNO in samenwerking met Bouwen met Staal een masterclass. Het onderwerp voor de masterclass is Plooistabiliteit voor stalen bruggen (volgens de Eurocodes). De masterclass is een herhaling van de eerder gegeven masterclass in 2013. Docenten Ir. H.M.G.M. Steenbergen (TNO) en Prof. dr. Ir. J. Maljaars (TNO) geven tijdens deze masterclass verschillende presentaties ondersteund met praktische rekenvoorbeelden.

Datum

27 september 2016 van 14u00-20u00

Meer informatie / Aanmelden

http://www.bouwenmetstaal.nl/evenementen/plooistabiliteit-voor-stalen-bruggen

Inloggen

Het formulier wordt verstuurd